FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Maatregelen bij gebrek aan personeel

Belangrijke inzichten
  • Vrijwel alle sectoren kennen door het opengaan van de economie personeelstekorten.
  • Vooral de horeca heeft veel personeel verloren tijdens de coronacrisis en kent nu grote tekorten. Problematisch is dat ontslagen personeel inmiddels vaak bij andere bedrijven werkt en niet snel terugkeert naar de oude baan.
  • Daarnaast hebben de steunmaatregelen van de overheid veel zwakke bedrijven overeind gehouden en krijgen werknemers die thuiszitten hun loon doorbetaald. Deze werknemers gaan niet de arbeidsmarkt op en komen dus niet beschikbaar voor groeiende bedrijven die extra personeel kunnen gebruiken.
  • Elsevier Weekblad heeft verschillende experts gevraagd hoe bedrijven toch personeel kunnen vinden, wat resulteerde in 10 mogelijke oplossingen.
  • Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de universiteit van Tilburg, stelt dat robotisering een belangrijke stap is om het gebrek aan personeel op te vangen.
  • Volgens Anne Megens (AWVN) is het daarnaast een illusie om te denken dat we geen kennismigranten nodig hebben. Marcel Klok (ING) geeft bijvoorbeeld aan dat de tekorten in de ICT momenteel opgelost worden door kennismigranten uit India. Bedrijven geven weliswaar baangaranties, maar desondanks kiezen te weinig studenten voor ICT, waardoor er nooit een perfecte aansluiting is tussen vraag en aanbod.

Meer weten over maatregelen om personeelstekorten terug te dringen? Klik dan op de onderstaande link om het volledige artikel van Elsevier Weekblad te lezen, of bezoek het dataportaal van ArbeidsmarktInZicht voor meer gerelateerde grafieken en artikelen.

  Elsevier Weekblad: Wat te doen bij gebrek aan personeel
  Dataportaal ArbeidsmarktInZicht

POWERED BY

powered by