FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Brede welvaart: waarom de SER al 30 jaar lang op het belang ervan hamert

Belangrijke inzichten
  • De Sociaal Economische Raad (SER) geeft aan dat welvaart meer is dan alleen geld. Het gaat ook over sociale samenhang en een gezonde leefomgeving.
  • SER-directeuren Arnold Devreese en Ton van der Wijst beantwoorden in dit artikel 6 vragen over de brede welvaart:
  • 1. Wat is brede welvaart? Welvaart is meer dan alleen de financieel-economische dimensie, het heeft ook een sociaal-maatschappelijke en ecologische kant. Groei van de economie betekent daarom niet automatisch een stijging van de brede welvaart. Onder bepaalde omstandigheden kan economische groei juist negatieve effecten hebben op de sociale en ecologische dimensies.
  • 2. Waar komt de term 'brede welvaart' vandaan? De SER heeft het begrip 30 jaar geleden geïntroduceerd. De dimensies waaruit brede welvaart is opgebouwd, komen overeen met de doelen van de SER: 1. evenwichtige economische groei, 2. maximale arbeidsparticipatie, 3. een redelijke inkomensverdeling. Ondanks dat de SER al lang aandacht heeft voor brede welvaart, kreeg de politiek pas na de kredietcrisis (2007-2012) meer oog voor het begrip. 
  • 3. Is er een link met de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties? Die is er zeker. Deze ontwikkelingsdoelen zijn onder te brengen in de dimensies van de brede welvaart. Met behulp van de Monitor Brede Welvaart, worden de prestaties van Nederland, met betrekking tot de VN-ontwikkelingsdoelen, afgezet tegen de prestaties van andere Europese landen.

Wilt u de overige vragen en uitgebreide antwoorden lezen? Klik dan op de onderstaande link voor het volledige artikel, of bezoek het dataportaal van ArbeidsmarktInZicht voor meer grafieken en artikelen over de arbeidsmarkt en brede welvaart.

  SER: Brede welvaart: waarom de SER al 30 jaar hamert op het belang ervan
  Dataportaal ArbeidsmarktInZicht

 

POWERED BY

powered by